Egy közép-európai városnéző túra tapasztalatai

A belvárosban a kerékpárost az úttestre tették! Vajon miért?
Még látszódik az eredeti felfestés...
Még február végén volt alkalmam egy Bamberg - České Budějovice túrán részt vennem. Sokáig gondoltam, nem írok róla, mivel fő apropója nem a biciklizés volt (hanem a sörkóstolás :-) ). Így egész idő alatt mondhatni autós és gyalogos voltam. Kibújni azonban nem tudtam a bőrömből, és a kerékpározást is figyeltem. 
Most, hogy Tarlós István főpolgármester irányváltoztatásba kezdett, úgy éreztem, igazán aktuális leírnom a tapasztalataimat, mert a két városon egy dolog látszott. Másképp gondolkoznak a közlekedésről!



Bamberg egy igazán szép és hangulatos német város történelmi városmaggal, folyóval és csatornával (Duna-Majna). A csatorna kivételével České Budějovicéről is elmondható ugyanez. Míg azonban Bamberg meglehetősen dimbes-dombos, így nem a legalkalmasabb a bicajozásra, addig České Budějovice sík. Ám a bicajozók arányai mégis pont fordítva alakulnak. És hogy ez leginkább mit eredményezett?

Míg České Budějovicében van Csehország legnagyobb tere, maga a tér egy parkoló, és nem éppen éreztem, hogy ezzel együtt gyalogos- és turistabarát lenne. Addig Bamberg igazi emberbarát kóricálós város, ahol már maga a tény, hogy nem szűk járdákra van fölszorítva az ember, hanem tágas terekben létezhet, jobb kedvre derített. Holott mindkét város hangulatos történelmi maggal rendelkezik, adott minden ahhoz, hogy élhető legyen.

Bambergben végigfotóztam a bicajos infrát, volt egészen meglepő is, ahol letették a bicajosokat az autók közé, holott irányhelyes kerékpárút volt. Engedélyezett a bicajozás szemben a forgalommal, és megannyi dolog segíti a közlekedésben a kerékpárosokat. Ellenben České Budějovicével, ahol egy fotót sem készítettem (nem nagyon volt korszerű kerékpáros infra), így csak álljon a Google maps képe itt, hogy Csehország legnagyobb tere hogyan néz ki:




Ellenben a bambergi képek önmagukért beszélnek:

Belvárosi hangulat


Szemben a forgalommal??? Hisz az életveszélyes!



Kanyarodósáv az autók elé


Forgalomkorlátozott híd a belvárosban.
 
Eretnekek! Busz-kerékpársáv


Na ugye! A kerékpárosok gátlástalanul terrorizálnak! :-)
 Szöveg: "A házfalam!!!"
"Kérem, ne tegyen kárt a házunk falában, és támassza máshová a kerékpárját!"

 
Mindenre van normális megoldás!

Ezek után a képek után szerintem érdemes feltenni a kérdést főpolgármesterünknek magában. Kiért, kikért is van a város? Mert ha a városlakókért, akkor egy olyan várost illene teremteni, ami kimozdul a volt szocialista közép-európai országok autófetisiszta delíriumából.