Amikor a jószándék félremegy, avagy a Timur utcai lámpa esete a hülyeséggel

Van egy közlekedési lámpa a Timur utcán, amiről pár hete meglehetősen negatív színben írt a Totalcar blog a Kresz Klub által készített videó alapján. Nem vitatom a videó készítőjének jó szándékát, azonban sajnos meglehetősen egyoldalúra sikerült az az állítás miszerint: "az autósokat feleslegesen feltartja, ezzel pedig néhány nem túl örömteli percet is szerez, lényegében semmi másra nem alkalmas."
A környéket régóta jól ismerők azonban emlékeznek még a lámpa beüzemelése előtti állapotokra.






Az M0-ás, valamint Csömör felől érkező autóvezetők gyakran feledkeztek meg a gázpedálról levenni a lábukat a lejtőn, így mit sem ért az 50-es sebességkorlátozás. Ehhez jön hozzá, hogy a Bekecs utcában található általános iskolából a gyerekek pont ezen a zebrán keresztül sétálnak a buszmegállóhoz. Azt hiszem, a gyerekek védelme fontosabb az autósok "felesleges" feltartásánál.
Továbbá a forgalmat alig tartja fel, maximum a sebességet csökkenti, tudniillik ha valaki lelassít, a lámpa egyből zöldre vált. Szerencsére úgy tűnik, hogy a kommentek alapján a környékbeliek sokkal inkább látják a lámpa előnyeit, mint a hátrányait.

"A videón látható lámpa egyáltalán nem a világ leghülyébb közlekedési lámpája, ellenkezőleg, talán a legjobb, mivel a telepítésének célját elérte.
Ha kicsit jobban körülnéztek volna, látták volna a sebességérzékelő radart.

Ha a lámpa felé egy gyorshajtó közeledik, a lámpa pirosra vált...
A gyorshajtó ennek hatására lassít és amint 50 km/h alá csökken a sebessége máris zöldet kap...
Ezzel magyarázható a 3mp-es piros is."

Sajnálom, hogy itthon még mindig nem jutottunk el arra a szintre a közlekedésben, hogy ki merjük mondani: a városokban gyorsabb aligha lesz az autós közlekedés, maximum jobban lehet szervezni. Ebbe a szervezésbe pedig bele kell, hogy tartozzon a gyengébb résztvevők védelme. Ezáltal sokkal inkább csökkenhetne a forgalom, mert például az iskolába el lehetne engedni a gyerekeket bicajjal vagy gyalog.