Két helyen is összekötik kerékpárutakkal a XVI. és XVII. kerületet


Két bekötőút mentén is épül majd kerékpárút, amely végre megteremti a kerékpáros kapcsolatot a XVI. és a XVII. kerület között. A BKK a Cinkotai út és a Bökényföldi út/Rákosligeti határút mentén tervezi kerékpárutak építését, amelyek 2016-ban valósulhatnak meg.




A Cinkotai úton az úttesttől teljesen elválasztott kerékpárút épül majd, amely - szemben a csömöri példával - teljesen helyénvaló, tekintettel a nagy sebességű gépjárműforgalomra, a jelentős teherautó-forgalomra és az út külterületi jellegére. A képen a Szilas-patak menti bringaút éppen elkészült Simongát utcai szakasza látható, amelyhez a Cinkotai úti bicikliút csatlakozni fog.

Minden fontos részlet a BKK alábbi tájékoztatásában olvasható. A levelezésért köszönet Radics Mikinek, a Kerékpárosklub műszaki tanácsadójának.

Tisztelt Radics Miklós!
Társaságunkhoz 2014. augusztus 26-án érkezett - Stankovics Andor által tett - bejelentésre az alábbi tájékoztatást adjuk.
Az alábbi, XVI. kerületi útszakaszok komplex útfelújítási programjában tervezzük kerékpáros infrastruktúra fejlesztését: Bökényföldi út – Rákosligeti határút (Újszász utca – Cinkotai út közötti szakasz).

Az útfelújítással párhuzamosan kerékpárút fog épülni a Zsemlékes utca és a Cinkotai út között, melynek tervezése folyamatban van. Az újraindított építési engedélyezési eljárás lezárultával – az építéshez szükséges egyéb engedélyek, jóváhagyások birtokában – a kivitelezésre reálisan 2016-ban kerülhet sor. A Rákosligeti határút – Cinkotai út csomópontjában körforgalom épül majd.
Az útfelújítási terveinkben szerepel az egyoldali kétirányú kerékpárút kiépítése, mely csatlakozik a Szilas patak mentén futó kerékpárúthoz. A Cinkotai út hálózati szerepe miatt jelentős a tehergépjármű-forgalom, illetve a külterületi jellege miatt a gépjárműforgalom sebessége magas. Ezért különös figyelmet kellett fordítanunk a kerékpárút úttesttől való biztonságos elválasztására. A vizsgálatokból illetve a hatósági egyeztetésekből kiderült, hogy a rendelkezésre álló szabályozási szélesség nem elegendő a kerékpárút első ütemben történő kiépítéséhez, mivel az idegen terület igénybevételével, és annak kisajátításával építhető meg.

Tekintettel a Cinkotai út burkolatállapotából adódó sürgős felújítási igényre, illetve a kerékpárúthoz szükséges területek megszerzésének becsült idejére, Társaságunk a két ütemben történő tervezés és megvalósítás mellett döntött.

Első ütemben felújítjuk a Cinkotai utat, ugyanakkor már előkészítjük a 2. ütemhez szükséges kerékpáros átvezetéseket a Rákosligeti határútnál építendő körforgalomnál, illetve a szakasz másik végén a Nógrádverőce utcánál.  A kivitelezésre – az építéshez szükséges engedélyek, jóváhagyások birtokában – reálisan 2016-ban kerülhet sor.

Második ütemben a területszerzések lezárultával kerékpárút épülhet. A műszaki tervek rendelkezésre fognak állni, az engedélyezési folyamatot viszont kizárólag a területszerzésre vonatkozó pozitív tulajdonosi döntés után tudjuk megindítani. Az építés várható ideje a területszerzés átfutási idejétől függ.

Közvilágítás tervezésére a Cinkotai úton nem kerül sor.Kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.

Budapest, 2014. szeptember 25.

Üdvözlettel:
Várkonyi Ágnes
Levelezési szakterületi vezető
BKK Zrt.
                                    
A fentieket Riz Levente XVII. kerületi polgármester is megerősítette a Hírhozó c. újságnak az október 9-i rákosmenti bringás reggelin:  
"A két keréken való munkába járás terén jövőre nagy lépést tehetünk előre. Közvetlen kerékpárutas kapcsolat fog létrejönni a XVII. kerület és a Belváros között. A Bökényföldi út felújításával párhuzamosan kiépül a bringaút, Rákosmente hálózatát összekötjük az Újszász utca, Veres Péter út menti kerékpárúttal, így elérhetővé válnak a belvárosi munkahelyek is."