Bringabarát játszóterek épültek

Az elmúlt hetekben úgy megszaporodtak a vadonatúj játszóterek és parkos közterek a kerületben, hogy csak kapkodtam a fejem. Ez már önmagában jó, de ami minket e blog hasábjain a legjobban érdekel, az a bringaparkolás kérdése. Nos, ezúttal piros pontot érdemel az önkormányzat, mert úgy látszik, egyre inkább evidenciaként kezelik, hogy számolni kell a bicajjal közlekedőkkel. Egy egészen furcsa kivétellel mind kiváló biciklitámaszokat használhatunk az új játszótereken. 


1. János utcai tábor




Itt épült meg a XVI. kerület eddigi legnagyobb játszótere, a bejárat a Segesvár utca felől van, az uszoda szomszédságában. A bringákat kiváló P támaszokhoz lehet lakatolni.


2. Park a régi cinkotai strandnál





A régen bezárt cinkotai strand évtizedek óta pusztul, úgyhogy ideje volt legalább minimálisan kezdeni valamit ezzel a jobb sorsra érdemes, balkanizálódott zöld területtel. Itt az I. világháborús emlékmű környezete újult meg, ahol egy "felnőtt játszóteret" (fitneszparkot) adtak át, mellette szintén P támaszokat találunk.


3. Polgármesteri Hivatal udvara


Kép: Kovács Péter facebook
Ez itt a kakukktojás a játszóterek és fitneszparkok között: a leglátványosabb, fedett bringatárolóval a Polgármesteri Hivatal felújított udvara gazdagodott, amelyet a hivatal dolgozói remélem, ki is fognak használni. Már csak a bejáratnál kéne lecserélni a rozsdás kerékgörbítőket, és a "kerékpárbarát munkahely" kifejezés már nem csak üres sallang lenne.

4. Pálffy (Pálfi) tér

Utoljára hagytam az éppen átnevezés előtt álló Pálffy teret, ahol igen abszurd bringaparkolási víziója lehetett a tervezőnek. Az önkormányzat facebookján azt olvastam, hogy 10 kerékpártámaszt raktak le a téren. Még túlzás is ide az ekkora kapacitás. Aztán ezt találtam:





Ez mi? Akadálypálya? Bele a gyalogos áramlás közepébe? A park mind a négy csücskében, rajta a járdán. Ezt hogy gondolták?


Ugyanez biciklivel szemléltetve. Nem szorul magyarázatra.


 Vannak jó helyre lerakott támaszok is, ez a két darab. A támaszok kialakítása szódával elmegy, inkább a dizájnra mentek rá, de használható.



A többi esetben, ill. a képen látható, tavaly épült Lándzsa lakótelepi játszótéren sikerült normálisan kialakítani a bicajtárolót, nem értem, hogy a Pálffyn miért fuserálták el így. Viszont a XXI. századi irányvonal egyértelműnek látszik: nem maradunk bicajtámaszok nélkül, ami az új közterek fejlesztését illeti.

A fentiekkel és a csömöri támaszokkal is frissítettük a bringatámaszos térképünket. Egyre több a zöld pötty! :)