Rákosmente-Belváros közlekedési kisokos biciklis ingázóknak

Balázs Márton olvasónktól kaptuk ezt az igen részletes és szórakoztatóan informatív útvonalajánlót és bringás közlekedési kisokost, amely a rákosmenti bicajosoknak segít a belváros megközelítésében, számos alternatív útvonalat bemutatva. A weboldal az alábbi linken érhető el:

 



Mindenekelőtt fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a XVII. kerület-belváros viszonylat biciklivel már az a távolság, amelyet széles tömegek sosem fognak mosolyogva megtenni, és ez nem is várható el senkitől. Itt jön a képbe a tömegközlekedéssel kombinálás, ami Hollandiában és más fejlett biciklis kultúrájú országokban olyannyira népszerű, és Rákosmentén sem lehetetlen ma már, hiszen a vasútállomásoknál kiváló fedett B+R parkolók vannak. Úgyhogy én mindenképpen a bicikli+vonat kombót ajánlom azoknak, akik nem akkora városi vagányok ahhoz, hogy vállalják a 20 km-es, másfél órás túrát. Kétféle lehetőség van: vagy lezárod a biciklit a B+R tárolóban, vagy ha az adott vonaton lehet, magaddal is viheted (Kerékpárosklub tagsággal kedvezményt kapsz bicikliszállításra), így a belvárosba érve sem maradsz bringa nélkül. És ha végre beindul a Bubi, drámaian megnő majd a tömegközlekedés-bicikli kombináció értelme és lehetőségeinek száma. Mik a tapasztalataitok, mennyire életképes ma a bicikli-vonat kombináció Rákosmentén?


Néhány megjegyzéseim a kisokoshoz (fejezetekre lebontva):

1.2 Öltözködés: A Cycle Chic mozgalom híveként nem értek egyet azzal, hogy ebben vagy abban nem lehet vagy nem érdemes tekerni, mert biciklizni bármiben lehet. Viszont 20 km-es távolságoknál valóban nem árt a kényelemre és a praktikusságra jobban odafigyelni.

1.4 Közlekedés: "A bicikliút a legveszélyesebb hely a világon."
Nem árt tisztázni, mit értünk bicikliút alatt, mert a köznyelvben és a sajtóban is hajlamosak vagyunk minden kerékpárforgalmi eszközt bicikliútnak hívni, holott sokféle létezik. A szerző veszélyes bicikliút alatt a jól ismert és sokat átkozott egyoldali, kétirányú, elkülönített kerékpárutakat érti, mint a Veres Péter útit vagy a Pesti útit. A legtöbbjükön tényleg nem árt vigyázni.

"Egyesek szerint télen is lehet biciklizni. Magam is ezt az elvet vallottam, mígnem egyik nap a hó alatti megfagyott nyomvályú eldobta a kerekemet, és zakó lett a vége, pedig igen lassan és óvatosan jöttem." - Sajnálom, hogy Márton így járt, ennek ellenére én senkit sem akarok elijeszteni a téli biciklizéstől. Három éve tekerek télen is rendszeresen (sisak és mindenféle védőcucc nélkül), és nem volt balesetem. A tapasztalatom az, hogy ha ügyelek a nedves utak miatti hosszabb féktávra, és óvatosabban kanyarodok, különösebb baj nem érhet.

2.2 Mátyásföldön át:
  
b) Naplás út - Mátyásföld

A Naplás-tó felől érkezve a Nógrádverőce utca jó kis útvonal, eső vagy havazás után azonban tiszta dagonya szokott lenni az aszfaltozatlan része. Kiránduláskor nem nagy cucc óvatosan megkerülni a pocsolyákat, munkába tekerve azonban szóba sem jöhet, hogy összemocskoljuk magunkat, ezért nedves időben a Simongát utca - Vidámvásár utca felől szoktam kikerülni. Ez viszont sajnos nagy kerülő, és az emelkedőt is bírni kell a Simongát utcán. Utána viszont az Újszász utcán már teljes a biciklis komfort. :)

c) A sashalmi lejtő

"A biciklisávnak a Fuvallat utcánál vége szakad, innen egy lejtőben folytatódik az Újszász utca. A város felé ez teljesen rendben van, visszafelé viszont az emelkedőn nem szívesen jövök erre, ezért visszafelé másik térkép lesz majd." - A felújítás előtt én is kerültem az emelkedőt, mert baromi kényelmetlen volt a kátyúk és a mély repedések között felfelé szlalomozni, de ma már szerintem teljesen vállalható. Nem túl meredek, gyorsan letekerhető.

d) Fedezd fel Zuglót! 

Rákosfalvánál a bicikliútnak van egy borzalmas, akadálypályára hajazó szakasza, amelyet mindig elkerülök, mint a veszett kutyát. Helyette inkább az Ond vezér utat ajánlom (az IKEA-nál visszajutsz a bicikliútra). Ha a Papp László Stadiont ki akarod kerülni, a Mogyoródi útról a Mexikói útra kanyarodva eljuthatsz a bicajsávos Thököly útra, én általában erre megyek. A Kiskörút eléréséhez én is a Dembinszky utcát ajánlom.