Kínos bakival hirdetik a kertvárosi bringanapot

Bringanap néven kerékpáros rendezvényt szervez a Kertvárosi Ifjúsági Önkormányzat és a XVI. kerületi Rendőrkapitányság. Örülnöm kéne, hogy a tavaszi Critical Mass előtt egy számos más bringás programmal egybekötött össznépi tekerés lesz a kerületben, de a szervezők kommunikációs balfogása és a kerékpáros KRESZ "sajátos" értelmezése letörte a lelkesedésemet, már ami a rendezvény hirdetését illeti.




A kifogásom a következő: a fenti szórólapon az alábbi mondattal több szempontból is hazavágták a rendezvény sikeres promócióját: "Láthatósági mellény és bukósisak viselete kötelező!" Íme az indokok, miért tartom ezt szarvashibának:

1. A KRESZ-ben nincs olyan szabály (ne is legyen!), amely kötelezővé teszi a kerékpárosoknak a sisakviselést! A fejvédő viselésére csupán egy sebességkorlátozásról szóló paragrafus tér ki, aminek lényege, hogy ha lakott területen kívül (országúton) 40-nél gyorsabban akarsz haladni, akkor kell fejvédő sisakot viselni.

 Sebesség
 
26. § (1) Az egyes járművekkel - ha e rendelet másként nem rendelkezik - legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:
da) lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít 50 km/óra 
db) lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel
40 km/óra
(forrás: net.jogtar.hu)
A kukásmellény (pardon: fényvisszaverő/reflektív/láthatósági ruházat) viselése 2007 óta lakott területen kívül, korlátozott látási viszonyok között kötelező.

54. § (6) A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.
(forrás: net.jogtar.hu)

A túra végig lakott területen belül halad, fényes nappal, úgyhogy a felhívás ezzel a gumiszabállyal sincs összhangban. (Azt már csak félve merem megemlíteni, hogy nemcsak a kukásmellény az egyetlen fényvisszaverő ruházat, hanem már léteznek szalonképesebb alternatívái is.)

A KRESZ alapján a szervező nem kötelezheti a rendezvényen résztvevőket sisak és láthatósági mellény viselésére! Nem ártott volna legalább csöppnyit áttanulmányozni a jelenlegi közlekedési szabályozást, mielőtt önhatalmúlag kötelezik bármilyen ruházat viselésére a kerékpárosokat.

2. Rendkívül káros, amikor (általában jó szándékkal, de csekély hozzáértéssel) sisak vagy bármilyen más védőruházat viselésére kötelezik a kerékpárosokat. Ausztráliában és Új-Zélandon elkövették ezt a hibát, és mi lett az eredmény? Várostól függően 20-40 %-kal csökkent a kerékpározók száma. Ugyanilyen kontraproduktívak a baleset-megelőzés céljából sisakviselésre buzdító kampányok. Pontosan azért, mert mindkét intézkedés azt sugallja, hogy a kerékpáron életveszélyben vagy, valamint minden felelősséget a kerékpárosra hárít, ezáltal tömegeket riaszt el a kerékpáros közlekedéstől.

Feltételezem, hogy a szervező puszta felelősségvállalásból folyamodott ahhoz, hogy különböző védőfelszerelés viselésére kötelezze a felvonulókat, de a kötelezővé tételt mindenképp túlzásnak tartom. Helyesebb lett volna ajánlani, javasolni a sisak és a mellény viselését, de semmiképpen sem kötelezni. Mit csinálnak azzal a bringással, aki spontán, útközben téved a felvonuló tömegbe, és nincs rajta se sisak, se kukásmellény? Kizárják?

Az is rendkívül furcsa, hogy miért nem engedik a 12 éven aluli gyerekeket részt venni, ráadásul rendőri kíséret mellett? Pont családi programnak kéne lennie. A Critical Massról sincsenek kitiltva a gyerekek, gyerekes családok...

Szerzőtársammal még arra lettünk figyelmesek, hogy maga a szervezés elég "lagymatag". A helyi bringás híreket, fejleményeket folyamatosan figyeljük, és csak egy-két webes hivatkozást találtunk a Bringanapról, és semmi más "offline" hirdetést (látott valaki plakátot, szórólapot a kerületben?). Jó néven vettük volna, ha a szervező felveszi velünk a kapcsolatot, hisz ezért vagyunk, így talán elkerülhetőek lettek volna az említett melléfogások, és legközelebb a szervezésben is szívesen segítenénk.

Sajnos az egyre pozitívabb és korszerűbb hozzáállás ellenére is még mindig nagyon sokszor tévhiteken nyugvó üzeneteket sulykolnak, és számtalanszor megesik, hogy a valóban értelmes és praktikus dolgokra (pl. első-hátsó világítás, biztonságos lakatolás) alig hívják fel a figyelmet. Én ezt látom ennek a rendezvénynek a "biztonságos közlekedésre" utaló kommunikációjában. Ma, amikor a kerékpáros közlekedés elképesztő gyorsasággal terjed, nagyon nem mindegy, milyen üzenetekkel népszerűsítjük azt. Egyébként meg bárki vegyen részt bátran a Bringanapon olyan ruházatban, amilyenben csak akar.

A Bringanap felvonulásának útvonala itt található. Hasznos, ha lekésel az indulásról vagy máshol szeretnél csatlakozni.