[Közlekedj okosan!] Hogyan lakatolj biztonságosan?

A kerékpáros közlekedéshez, ingázáshoz szorosan hozzátartozik a parkolás is. Az úti célod, például egy bolt elé lekötöd valahova a bringádat, majd ha végeztél a vásárlással, visszapattansz a nyeregbe, és hazatekersz. De mi van, ha a boltból kilépve a bringádnak csak a hűlt helye marad? Ne kínáld tálcán a biciklidet a tolvajoknak! Kisokos rovatunk legújabb részében a biztonságos lakatolás fortélyait tárjuk fel.

A lakatolás kérdése tipikus téma, amelyet rengetegszer körüljártak már az összes létező kerékpáros fórumon, mégis azt szoktam tapasztalni, hogy számtalan bringás bízza díszlakatra a biciklije biztonságát, vagy rosszul/rossz helyre köti le a paripát. Pedig elegendő csupán néhány szempontot figyelembe venni, hogy a leparkolt biciklinket biztonságban tudhassuk.

1. Mindig lakatolj!

Még akkor is, ha csak egy pillanatra hagyod magára a biciklidet! Ne légy lusta lakatolni! Számtalan lopás az ilyen "csak egy percre ugrom be a boltba, ezért minek lakatoljak" szituáció miatt történik. Járt már úgy több ismerősöm, hogy csak cigiért ugrottak be, 2 perc múlva már egy biciklivel szegényebbek voltak...

2. Használj jó minőségű lakatot!

Ne sajnáld a pénzt jó minőségű lakatra! A spirál- és sodronyzárak olcsók és széles körben elterjedtek, de legfeljebb csak egy óvodást tudnak elriasztani a kerékpártolvajlástól, akire épp rájött a kleptomániás roham. A sodronylakatot megfelelő szerszámmal (pl. erővágó) másodpercek alatt el lehet vágni! Ugyanez a helyzet a gerinclakat esetén is, amiben ugyanúgy sodronyszálak vannak, csak vastagabb, mint a kistestvére. Hiába tűnik masszívnak, csak kicsivel tart több ideig elvagdosni.




Nemrég megkérdeztem az egyik kerékpárszerviz tulajdonosát, tulajdonképpen minek forgalmaznak sodronylakatokat, ha annyi biztonságot sem tudnak nyújtani, mint egy köteg spárga? A válasz egyértelmű: mert olcsók és viszik őket. Sokszor hiába próbálják rábeszélni a vevőket a klasszisokkal biztonságosabb edzett acél láncokra vagy U-lakatokra, az átlagos magyar vásárló árérzékenysége ebben az esetben is felülkerekedik. Sokan csak akkor szembesülnek a hibájukkal, ha már megfújták az első (urambocsá' a sokadik) bicajukat.
kép: kerekparosklub.hu

Milyen lakatot érdemes tehát venni? Egyértelműen edzett acélból készült láncot vagy U-lakatot, azokból is megbízható márkájút. Ezeknek léteznek olcsóbb, "teszkós" változatai, azonban a kerékpáros fórumok rossz visszajelzéseiből okulva nem érdemes azokat választani.


képek: kerekparosklub.hu

A szkeptikusokban felmerülhet, hogy minek is drága lakatot venni, hiszen azt is le tudják vágni flexszel vagy más, komolyabb szerszámmal. Ez így is van, laboratóriumi körülmények között bármit el lehet vágni, de a hétköznapi élet azért más. Az edzett acél lakatok zárszerkezete és vastagsága általában kiállja a próbát, hosszú távra pedig 5-6 ezer Ft (vagy igény szerint több) beruházás nem olyan nagy összeg. Amíg pedig sajnos ennyire elterjedt a pillanatok alatt levágható sodronylakatok használata, egy jó lakattal komoly előnyben vagy a kevésbé biztonságos zárat használókkal szemben (ha tolvaj lennél, te is a könnyű prédára mennél inkább, nem? :)).

3. Használj jól kivitelezett támaszt!

Sajnos Budapest sok részén még komoly feladat lehet rendes támaszt találni, bár egyre többet adnak át városszerte. A jó támasz olyan, amihez a bringád vázát és (hátsó) kerekét egyidejűleg rögzíteni tudod. Nagyon elterjedtek még mindig a "kerékgörbítő" tárolók. Ezek azért nem biztonságosak, mert csak az első kereket lehet velük rögzíteni. Az első kerék pedig sok mai bringánál gyorsrögzítős, amit a tapasztalt tolvajok könnyedén eltávolíthatnak a váztól. Ezért törekedj arra, hogy a kerékpárod vázát kösd ki valahova! Ha nincs a környéken fordított U alakú támasz, általában a kerítések, korlátok, villanyoszlopok, stb. is megteszik, lényeg, hogy a tereptárgy stabilan rögzüljön a földhöz, és elég vastag legyen.

4. Ne hagyd a kerékpáron a könnyen mozdítható tartozékokat!

Mielőtt magára hagynád a lelakatolt biciklit, vedd le róla a lámpákat, kilométerórát, kistáskát, kulacsot, stb. Jártam már úgy, hogy lelopták a lámpámat, hiszen a gyors rögzítésű műanyag bilincsről egy másodpercbe telik leakasztani, azóta mindig leszedem, még biztonságos környéken is. Az ördög nem alszik.


Tartsd be ezeket a szempontokat, és a bringád biztonságban lesz! Igaz, nem árt időnként más tényezőket is figyelembe venni. Nem mindegy, hova és mennyi időre teszed le a kerékpárodat. Vannak akik lépcsőházakban, bérházak udvarán tartják rendszeresen a bicajukat, és sajnos, ha a dörzsöltebb tolvajok ezt kifigyelik, akkor megesik, hogy akár több órájuk is van kivitelezni a lopást.
A forgalmas helyek többnyire védelmező erővel bírnak, de a "bámészkodó hatás" általános jelenség: számtalan esetben rá se bagóznak a tolvajra, ezt bizonyítja a CM alábbi kísérlete:



A szarkasztikusok meg szokták jegyezni, hogy amelyik bringát el akarják lopni, azt előbb-utóbb el is lopják, de nagyon sok minden múlik a jó lakaton, ezt nem árt észben tartani.

További lakatolási tippek itt és itt.